25 mei: De Tovenaarsleerling 2

In een oud kasteel, hier ver vandaan, woont een machtige tovenaar. Hij zit boven zijn grote toverboek en tovert prachtige beelden tevoorschijn. In een hoekje zit de tovenaarsleerling geboeid toe te kijken. Hij denkt: “Eens word ik ook een machtige tovenaar”. Maar voorlopig is hij nog het knechtje en moet vervelende klusjes opknappen, zoals de vloer schrobben en water halen.

Dan is het eindelijk zover; de machtige tovenaar zet zijn hoed af en verlaat de toverzaal. Hij geeft zijn leerling de opdracht de vloer goed te vegen, maar hij is nog maar nauwelijks verdwenen of zijn ondeugende leerling heeft de toverhoed gepakt en opgezet. Dan valt zijn oog op het toverboek, dat open voor hem op tafel ligt…

De tovenaarsleerling kijkt nog even goed of zijn meester echt weg is en begint te bladeren in het boek. Hij heeft namelijk een idee dat hij nu eindelijk eens kan uitproberen. Hij bladert en bladert, ah, daar staat het: ‘het omtoveren van gebruiksvoorwerpen’. Hij legt de bezem voor zich neer en mompelt een paar moeilijke toverspreuken uit het boek…

Bekijk het filmpje vanaf 1.30 tot 4.16 min. en beantwoord een paar van deze vragen:

  1. Welke instrumenten hoor je als Mickey vrolijk de trap af huppelt?
  2. Waar Mickey droomt over?
  3. Wat gebeurde er terwijl Mickey sliep?
  4. Welke instrumenten hoor je als Mickey de Bezem kapot te hakken met een bijl?

Fantasia van Disney (1940) met ‘L’apprenti Sorcier’ (De Tovenaarsleerling) van Paul Dukas.

Antwoorden:
1)Klokkenspel, violen en fluiten klinken als Mickey vrolijk de trap af gaat. 2)Mickey droomt dat hij de baas over de sterren, lucht, wolken en zee is. 3)Terwijl Mickey sliep is de bezem doorgegaan met water halen en nu overstroomt alles. 4)Slagwerk (strijkers en trompetten) klinken als Mickey de Bezem probeert kapot te hakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s