21 juli: de typemachine

In de tijd dat er nog geen laptops of computers bestonden schreven mensen brieven op een typemachine. Vóór de uitvinding van de schrijfmachine, in de 19e eeuw, werden brieven met de hand geschreven. Hoe werkt een typemachine?

De meeste typemachines hebben druktoetsen waarmee letters met inkt op papier gezet kunnen worden. Eerst wordt een vel papier half om een rol heen gewikkeld en vastgeklemd. Deze rol bevindt zich in een wagen, die je heen en weer kan bewegen. Na het aanslaan van een letter schuift de wagen (samen met rol en papier) een stukje naar links, om plaats te maken voor de volgende letter. Bij het einde van een regel hoor je een klein belletje. Aan het einde van de regel wordt de wagen helemaal terug naar rechts geduwd en gelijktijdig de rol een stukje verdraaid, zodat de volgende regel iets lager op het papier kan worden getypt. Een nadeel van de schrijfmachine is dat je typefouten moeilijk kunt corrigeren, dat kan op een computer tegenwoordig heel gemakkelijk en brieven die je op een computer hebt gemaakt kun je zo vaak printen als je wilt, terwijl je bij een schrijfmachine elke brief zelf moet typen!

Componist Leroy Anderson heeft een muziekstuk geschreven voor symfonieorkest met typemachine. Bekijk en beluister onderstaand filmpje. Stel dat een typemachine een muziekinstrument zou zijn. Bij welke instrumentengroep zou dit instrument dan horen? Bij de strijkers, de blazers of de slagwerkers? Hoe hoor je dat en waarom denk je dat?

The Typewriter van Leroy Anderson door Philharmonia Orchestra met percussionist Alasdair Malloy o.l.v. dirigent Rainer Hersch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s