28 juli: houtblazers

Een houtblaaskwintet bestaat uit vijf instrumenten (kwint=5): dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn. Welke van deze vijf instrumenten behoort niet tot de groep houtblazers? Een koperkwintet bestaat uit vijf, je raadt het al: koperblazers: twee trompetten, een hoorn, trombone en tuba.

Vandaag gaan we luisteren naar een houtblaaskwintet. Luister en kijk goed naar de vijf instrumenten. Zijn al deze instrumenten van hout gemaakt? Welke vorm hebben de instrumenten? Hoe wordt erop, erin of eroverheen geblazen? Hebben de instrumenten klepjes of ventielen?

Elk instrument heeft zijn eigen klank. De fagot begint met de solo. Vaak spelen twee instrumenten samen de melodie. Eerst de fagot met de hobo samen, even later de fluit en de hoorn, daarna de hoorn en hobo en even later de fluit met de klarinet. Welke combinatie vind je het mooist klinken?

Wals nr. 2 van Dmitri Shostakovich uitgevoerd door het Carion Wind Quintet.

Extra info: houtblazer versus koperblazer

De indeling koperblazer/houtblazer lijkt op eerste gezicht niet heel logisch. Het gaat namelijk niet om het materiaal waarvan het instrument gemaakt is, maar om de wijze waarop de toon wordt gevormd. Zo is de moderne dwarsfluit meestal niet van hout gemaakt, maar van metaal. Toch wordt de fluit tot de houtblazers gerekend, omdat de indeling stamt uit de tijd waarin fluiten nog wel altijd van hout waren. Alle houtblazers hebben een zeer vergelijkbare wijze van toonvorming. Bij houtblazers komt het geluid uit de gaten die in de buis van het instrument zijn geboord. Bij koperblazers komt het geluid uit de beker aan het eind van de buis. Bij houtblazers wordt de toonhoogte dus gemaakt door gaten te dichten (met vingers en/of kleppen), bij koperblazers door de buis zelf korter of langer te maken (middels bijvoorbeeld een schuif van de trombone of de ventielen op een trompet). Alle koperblaasinstrumenten hebben een vergelijkbaar mondstuk en vergelijkbare manier van blazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s