29 juli: een bedje van strijkers

We gaan luisteren naar de Serenade voor Strijkers van Dvořák, die hij in de lente van 1876 in twaalf dagen schreef. Het wordt ook wel de zomerse serenade genoemd. Het leven lachte Dvořák dan ook toe toen hij deze muziek componeerde. Hij was pas getrouwd, vader geworden en hij kreeg voortdurend complimenten over zijn muziek en zijn grote muzikale talent. Het is bijna of je de zon of zijn geluk in de muziek kunt horen. Luister maar naar het begin vanaf 2.10 min tot ongeveer 3.49 min.

Ga eens lekker zitten of liggen, doe je ogen dicht en stel je voor: de muziek is je bed. Fluwelen klanken van violen wiegen je in slaap. Terwijl je geniet van de muziek dwalen je gedachtes af. De muziek voert je mee naar een andere plek hier ver vandaan. Misschien lig je ineens op een luchtbedje op de Middellandse Zee? Loop je in een fantasie bos vol vreemde wezens of vlieg je hoog boven de wolken? Je mag het allemaal zelf bedenken! Het is jouw fantasie. Niets is fout. Helpt de muziek je om rustig te worden? Waarom wel of waarom niet?

Dvorak Serenade voor strijkers door Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel o.l.v. Johannes Leertouwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s