20 september: Het Zwanenmeer 1

We gaan luisteren naar de muziek en het verhaal van ‘Het Zwanenmeer’ van Tsjaikovski. De betoverende muziek die Tsjaikovski schreef voor dit ballet is wereldberoemd. De muziek is een stuk beroemder dan het sprookje, dat wel alle elementen van een klassiek sprookje bevat: een boze tovenaar, een prins, een meisje dat in een zwaan verandert… Alleen het einde is niet sprookjesachtig, de prins en het meisje leven namelijk niet ‘lang en gelukkig’. Althans, niet in alle versies van ‘Het Zwanenmeer’. In de loop der jaren werd het einde van het ballet meerdere malen herschreven, soms met een vrolijk einde en soms met een verdrietig eind.

Luister vanaf minuut 11.20 tot 13.17 naar het Zwanenmeer (dat wordt verteld door Hadewych Minis). Het is een muzikaal sprookje. Dat betekent dat niet alleen een actrice het sprookje vertelt, maar dat ook de muziek je een verhaal vertelt. Doe je ogen dicht en luister goed, dan zie je het verhaal voor je.

Stel je voor dat je in het bos staat. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je?

Het Zwanenmeer van Tsjaikovski door het Noord Nederlands Orkest met Hadewych Minis o.l.v. Bas Wiegers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s