30 september: Slavische dans

De Tsjechische componist Dvorak was dol op Tsjechische volksmuziek. Hij moest vaak verhuizen, omdat hij nogal de gewoonte had om midden in de nacht piano te spelen. Toen hij een keer zijn geboortedorp bezocht, speelde de muziekkapel enthousiast bekende muziek van Dvorak om hem te verrassen. ‘Stop, stop!’, zou Dvořak uitgeroepen hebben, ‘speel alsjeblieft gewone Tsjechische deuntjes. Ik ben hier voor mijn rust!’.

Luister naar een Slavische dans van Dvorak. In de eerste 10 seconden hoor je 2x dezelfde melodie gespeeld door het hele orkest. Luister 2 minuten naar de muziek en doe telkens je hand omhoog zodra je dezelfde melodie nogmaals hoort. Hoe vaak wordt deze melodie gespeeld?

Slavonic Dance in G minor, Op. 46 No. 8 van Antonín Dvořák uitgevoerd door Berliner Philharmoniker o.l.v. dirigent Sir Simon Rattle.

(De melodie klinkt 2x aan het begin, 2x op 0.22 min, 1x op 0.27 min (iets hoger), op 0.44 min lijkt erop maar is korter, 2x op 1.07 min, 2x op 1.54 min. Dus totaal 9x!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s