31 oktober: Paganini, de duivelsviolist

Halloween is een (verkleed)feest dat vandaag gevierd wordt in Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten en Canada. Bijna iedereen gaat eng verkleed langs de deuren. Volwassenen doen ook mee. De meeste huizen zijn eng versierd en er staan uitgeholde pompoenen met lichtjes erin voor de deur en er komt griezelige muziek uit de huizen.

Niccolò Paganini (1782-1840) was een Italiaanse violist en componist, die ongelofelijk snel viool kon spelen. Veel mensen geloofden daarom dat Paganini een ‘duivelsviolist’ was. Paganini vond dat wel leuk (want het maakte hem beroemd), daarom besloot hij om ’s nachts op kerkhoven voor de doden te spelen en om voor elk concert zijn gezicht wit te schminken om zo nog enger over te komen.

Luister drie minuten naar dit muziekfragment. Welk instrument hoor je? Welk gevoel krijg je van de muziek? Vind je de muziek mooi? Vind je het knap gespeeld?

‘La Campanella’ van Niccolò Paganini gespeeld door Vanessa Mae.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s