25 november: watermuziek

‘Water Music’ is een van de bekendste composities van Georg Friedrich Händel. Het bestaat uit een aantal korte stukken voor orkest. Water Music werd voor het eerst uitgevoerd op 17 juli 1717 tijdens een boottocht met de koning van Engeland op de Theems. Het orkest met 50 muzikanten zat op een andere boot dan de koning. De hele rivier zou vol hebben gelegen met boten en bootjes van mensen die het concert wilden meemaken. Händel had de muziek speciaal voor de feestelijke boottocht geschreven en daarom heet het ‘Water Music’.

Dit stukje muziek uit ‘Water Music’ heet de Hornpipe (ook wel horlepiep genoemd). Je hoort afwisselend strijkers en koperblazers. Maar kun je ook de hoorns en trompetten uit elkaar houden? Doe één hand in de lucht als je de trompetten hoort en twee handen in de lucht zodra je de hoorns hoort. Succes!

ps. Je ziet een afbeelding van Händel in het filmpje. In die tijd was het mode dat alle mannen grote witte pruiken droegen.

George Friederich Händel – Water Music, suite no. 2 in D major – Alla Hornpipe, uitgevoerd door het Franz Liszt Chamber Orchestra o.l.v. dirigent Frigyes Sandor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s