15 december: vreemde instrumenten

In het Weihnachtsoratorium (kerstoratorium) van Johann Sebastian Bach vertelt een koor het kerstverhaal over de geboorte van Jezus. Sommige solisten (zangers die alleen zingen, met begeleiding van het orkest) zingen belangrijke rollen en één zanger is de verteller.

Bach heeft dit muziekstuk meer dan 280 jaar geleden geschreven. Toen zagen sommige instrumenten uit het orkest er anders uit dan nu (en ze klinken ook anders). Nog elk jaar wordt dit kerstconcert meerdere keren gespeeld over de hele wereld.

Bekijken beluister een paar minuten van dit filmpje. Wat valt je op aan de trompetten? En zie je nog meer vreemde instrumenten? Als je goed kijkt zie je bijvoorbeeld een luit (een soort gitaar met heel veel snaren) en dat de paukenist (man met grote trommels) bijzondere stokken in zijn handen heeft.

Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, uitgevoerd door Barokorkest B’Rock en RIAS Kammerchor o.l.v. René Jacobs

(antw: de trompetten zijn groter/langer, hebben geen ventielen bovenop en er hangt een kwastje aan, je ziet ook een hobo die op een houten blokfluit lijkt, een luit en een orgel)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s