20 december: waarom een stokje?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom een dirigent een stokje gebruikt? Het stokje wordt met een Frans woord: baton genoemd.

Soms zitten er wel meer dan 100 muzikanten in een orkest. Als je helemaal achteraan zit in het orkest kun je (de handen van) de dirigent dan soms moeilijk zien, het zou dan handig zijn als de dirigent iets langere armen zou hebben zodat je de bewegingen wel kunt zien, daarom heeft hij een stokje. Bovendien kun je ermee op de lessenaar tikken als je de aandacht van iedereen wilt, dat is handig. Niet elke dirigent gebruikt een stokje.

Pak een potlood of pen en hou deze in je rechterhand als je rechts bent of in je linkerhand als je links bent; het is jouw baton. Luister en kijk drie minuten naar dit filmpje en zwaai mee op de muziek. Let goed op de dirigent. Zie dat hij ook zijn andere hand gebruikt terwijl hij met zijn baton blijft zwaaien? Omdat zijn stokje wit is en zijn pak zwart kun je de bewegingen van het stokje extra goed zien.

Symfonie nr. 5 (Andante con moto) van Franz Schubert, uitgevoerd door het Odysseus Chamber Orchestra o.l.v. Jason Lim.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s