26 december: Spartacus op het ijs

We gaan ruim een minuut luisteren naar muziek uit Spartacus, een ballet van de Russische componist Aram Khachaturian. In het begin hoor je een fluit die een triller speelt: de fluitist beweegt snel twee vingers heen en weer zodat je om-en-om twee tonen hoort afwisselen. Probeer tijdens de triller mee te ‘pinkelen’ met je vingers op de rand van je tafel. Als de fluit klaar is met de trillers, gaat een ander blaasinstrument een melodie spelen. Kun jij horen welk instrument dat is?

Adagio uit Spartacus van Aram Khachaturian, uitgevoerd door het Mariinsky Theatre Orchestra o.l.v. Valery Gergiev.

Wist je dat klassieke muziek en sport ook goed samengaan? De Amerikaanse schaatster Michelle Kwan won ooit de gouden medaille op de olympische spelen met dezelfde muziek die je zojuist hoorde. Kijk en luister een ruime minuut naar dit filmpje. Vind je dat de muziek en haar bewegingen goed bij elkaar passen? Waarom wel of waarom niet?

Adagio uit Spartacus van Aram Khachaturian, uitgevoerd door André Rieu & His Johann Strauss Orchestra en Michelle Kwan (schaatster).

(antw: na de fluit hoor je dat de hobo de melodie speelt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s