21 februari: Eine kleine Nachtmusik

In Mozarts tijd was het gebruikelijk om zo af en toe een serenade te brengen aan je geliefde. In Wenen ging nauwelijks een avond voorbij of er werd wel ergens voor het venster gespeeld. In de avonduren speelde je net zo lang trommel of gitaar tot je hartendief voor het raam of zelfs op het balkon verscheen. Rijke minnaars huurden hiervoor soms zelfs een heel ensemble af!

‘Eine kleine Nachtmusik’ is een serenade voor een aantal strijkinstrumenten van Wolfgang Amadeus Mozart. De serenade was vast niet bedoeld om een jonge dame in het zonnetje te zetten, maar het klinkt wel erg vrolijk. Het werk geldt als een van de lievelingswerken voor de grote massa: een hit van de bovenste plank!

Luister drie minuten naar ‘Eine kleine Nachtmusik’ herken je de muziek? Wat vind jij ervan? Waarom denk je dat dit zo’n grote hit is geworden?

‘Eine kleine Nachtmusik’ van W.A. Mozart door het Concertgebouw Kamerorkest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s