23 maart: Ramadan

Vandaag begint de ramadan. Dat is een speciale, negende maand van de islamitische kalender waarin tussen zonsopgang en zonsondergang door moslims over de hele wereld gevast wordt. Dit houdt in dat moslims op deze tijden niet eten, drinken en roken. Je mag ook geen slechte dingen zeggen over anderen en vloeken. Het is een maand van zelfdiscipline, tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning. Als de maand Ramadan voorbij is, begint het Suikerfeest.

We gaan luisteren naar een Arabisch lied ‘Sakan Al Layl’ van Abdel Wahab. Hij wordt ook wel de grootvader van het Arabische lied genoemd. De Egyptische componist is een van de grondleggers van de moderne Arabische sound. Hij schreef meer dan 1.800 liederen. Veel daarvan schreef hij voor de grootste diva’s van de Arabische muziekwereld zoals Umm Kulthum en Fairouz.

Luister 2 minuten naar het lied en let goed op of je deze twee Arabische instrumenten kunt zien en horen en uit elkaar halen: de Qanun (Arabische citer, een instrument met heel veel snaren, dat ook wel hakkebord wordt genoemd) en de U’d (Arabische luit, een soort gitaar met elf snaren). Hoe worden deze instrumenten bespeeld? En hoe kun je horen dat zangeres Nai Barghouti echt een verhaal vertelt met haar lied?

Nai Barghouti & Abderrahim Semlali (viool), Khalil Khoury  (qanun), Modar Salama (percussie) en Haytham Safia (u’d) & Phion – Sakan Al Layl – Abdel Wahab | Podium Klassiek

(antwoorden: door aan de snaren te plukken, Nai legt heel veel gevoel in haar zang)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s