8 mei: de hobo

We gaan vandaag luisteren naar een hoboconcert van Mozart. De hobo is een blaasinstrument. Het woord hobo is afkomstig van het Franse hautbois, wat ‘hoog hout’ betekent. Een hobo is van hout gemaakt met zilveren kleppen.

Het lijkt een beetje op een klarinet, maar het grootste verschil is dat je een klarinet bespeelt met één rietje en een hobo met twee rietjes. Daarom noem je het een dubbelriet instrument.

Luister en kijk twee minuten naar het hoboconcert. Hoe blaast de hoboïst (hobo- speler) op de twee rietjes? Wat vind je van het geluid van een hobo? Kun je zelf ook geluid maken als je door een ingeknipt limonade rietje blaast?

Hoboconcert van W.A. Mozart (KV 314) door Alexei Ogrintchouk en het Philharmonisch Orkest van Warschau o.l.v. Jacek Kaspszyk.

Een gedachte over “8 mei: de hobo

  1. Wist je dat Alexei Ogrintchouk sinds 8 mei 2023 chef-dirigent van Phion is? https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/07/orkest-phion-heeft-een-nieuwe-chef-alexei-ogrintchouk-a4164028

    Professionele orkesten werken meestal met een vaste dirigent, die meerdere programma’s per seizoen leidt en de artistieke koers van een orkest mede bepaalt. Dat noem je de chef-dirigent. Je kunt het vergelijken met een coach van een voetbalelftal, die een aantal jaar met het team toewerkt naar een belangrijk toernooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s