25 mei: Wereld Afrika Dag

Na jaren van kolonisatie en onderdrukking werd op 25 mei 1963 de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) opgericht. Leiders van 30 van de toen 32 onafhankelijke Afrikaanse staten tekenden een overeenkomst in Ethiopië. De missie van de OAE was vrijheid voor de landen die nog onder koloniaal bewind stonden.

In 1994 sloot als laatste land Zuid-Afrika zich aan. De organisatie heet tegenwoordig de African Union, maar de datum van 25 mei bleef gehandhaafd en staat tegenwoordig symbool voor de Afrikaanse eenheid. Op 25 mei vieren we de diversiteit en het potentieel van het Afrikaanse Continent.

We gaan luisteren naar de Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe. Hij is een snel rijzende ster die zich moeiteloos beweegt zich tussen verschillende genres en stijlen (van samenwerkingen met wereldmuzikanten en beatboxers tot klassieke muziek en improvisatie). Door het combineren van westerse en niet-westerse muziektradities, verbreedt hij van de horizon van klassieke muziek.

Luister vanaf 1.31 tot 2.30 naar dit filmpje: welk gevoel krijg je van deze muziek? Hoe kijken de muzikanten erbij? Let goed op Abel: op welke manieren speelt hij op de cello?

Ka Bohaleng’ (On The Sharp Side) door Sirocco: Ka Bohaleng | Abel Selaocoe en het Manchester Collective & Chesaba

We gaan luisteren naar Gumboots: part one van David Bruce, geïnspireerd op muziek van Zuid-Afrikaanse mijnwerkers. Luister vanaf 2.14 min. tot 3.15 min. Welk gevoel krijg je van de muziek? Hoe kijken de muzikanten erbij?

Vind je dit klassieke muziek of niet? Waarom? En maakt het uit?

Gumboots: part one van David Bruce, door Fuse

(Antwoord: Abel tokkelt (plukt aan de snaren) en strijkt met zijn strijkstok over de snaren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s