Dé klassieke muziek kalender voor in de klas!

Elke dag vijf minuten klassieke muziek in de klas: leuke luister-opdrachten voor groep 4 t/m 6, waarbij je niets nodig hebt (behalve speakers en soms pen en papier) én het vraagt geen voorbereidingstijd!

Bevorder de creativiteit en concentratie van je leerlingen. Laat hen de rijke muzikale wereld van klassieke muziek ontdekken. Muziek van Bach, Mozart, Beethoven, Tsjaikovski en nog veel meer componisten. Zorgvuldig uitgezocht voor het moment in het jaar.

Een mooie manier om de schooldag te beginnen of als een vast rustmomentje op de dag. Tip: typ de datum van vandaag in het zoekveld in of zoek naar een specifieke componist. Veel plezier!

Monique Wijnker
Klik voor de klassieke muziek kalender op: home
Meer info: www.phion.nl en www.muziekeducatie.com

ps. Bekijk ook de creatieve energizers die ik heb verzameld voor in de klas!

Veelgestelde vragen en antwoorden:

Wanneer wordt de klassieke muziek met luisteropdracht online gezet?
Elke dag om 7.00 uur ’s ochtends.

Waarom maak je ook opdrachten op feestdagen?
Er zijn weinig feestdagen waarbij muziek geen belangrijke rol speelt. Daarom maak ik bij elke feestdag een bijpassende luisteropdracht (ook al valt deze in een schoolvakantie). Tip: gebruik de luisteropdrachten van deze dagen als extraatje op andere schooldagen!

Gaat het je lukken om ruim 200 leuke luisteropdrachten te verzinnen?
Ik hoop het! Ik ga mijn best doen. Er is in ieder geval genoeg mooie klassieke muziek!

Bij de opdrachten staat creativiteit en fantasie van leerlingen centraal, komt er ook magie of fantasiewezens in voor?
Ja, bijvoorbeeld op 31 oktober (Halloween) maar ook op een paar andere dagen. Liever geen magie in de klas? Ruil deze dagen dan om met een luisteropdracht van andere dagen. Dan kun je toch elke dag op een leuke en leerzame manier klassieke muziek in de klas laten horen!

Wij hebben geen digibord of beamer in de klas, kan ik de opdrachten evengoed doen?
Ja, bij de meeste opdrachten hebben de leerlingen geen beeld nodig. Beter zelfs; het gaat immers om het luisteren en de verbeelding! Zit er toch een filmopdracht bij? Ruil deze dag dan om met een luisteropdracht van een andere dag.

Welke minuten moeten we beluisteren? Als er staat: Luister x minuten naar dit filmpje, dan bedoel ik vanaf het begin. Tenzij ik erbij heb gezet ‘vanaf x min.’.

Een filmpje/muziekfragment doet het niet, wat nu?
Stuur mij een bericht je via contact en ik zorg dat er zo snel mogelijk een nieuw fragment komt. Ondertussen kun je met de info die onder het filmpje staat via Youtube alvast de muziek opzoeken om direct in de klas te gebruiken.

Hoe kom ik bij de creatieve energizers? Of weer terug bij de kalender?
Rechts bovenin zie je drie lijntjes staan. Als je daarop klikt kom je in het menu. De kalender staat onder ‘home’ en de rest wijst zich vanzelf. Ook de zoekfunctie vind je in dit menu. En een lijst zodat je de luisteropdrachten per maand kunt bekijken.

We willen graag live klassieke muziek in de klas, kan dat ook?
Natuurlijk! Elk professioneel orkest in Nederland heeft een educatiemedewerker in dienst, waarmee je contact op kunt nemen. Ik werk bijvoorbeeld voor Phion, orkest van Gelderland en Overijssel. Musici van dit orkest komen graag in de klas op scholen in Oost-Nederland! Welk orkest zit er bij mij in de buurt?

Maak je gebruik van de klassieke muziek kalender thuis of in de klas?
Dan vind ik het erg leuk als je hieronder een reactie schrijft! Alvast hartelijk dank!

4 gedachtes over “Dé klassieke muziek kalender voor in de klas!

 1. Hallo,
  Allereerst een compliment, wat een leuk initiatief en knap om voor elke dag wat te vinden!
  Ik gebruik de site regelmatig, al werk ik niet in de klas of met kinderen.
  In de ouderenzorg waar ik werk is het ook erg leuk om zo klassiek weer binnen te brengen,
  Dank je wel daarvoor en ik hoop dat je komend jaar hiermee doorgaat!

  1. Hoi Petra, wat leuk om te horen dat de site ook waardevol kan zijn in de ouderenzorg, dat had ik van te voren niet bedacht, tof. Ik ben zeker van plan om door te gaan. Al zal ik wel wat eerdere weinig bekeken filmpjes ‘recyclen’ om het behapbaar te houden om elke dag een bericht te kunnen posten. Super leuk om reacties te lezen! Dank voor je bericht.

 2. Ik luister dagelijks met mijn klas kleuters als de meesten de lunch op hebben. Ze genieten en ik ook ! Nu ik thuis zit met Corona luister ik toch…zijn we even samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s